Fokkersbokaal tijdens Jumping Peel & Maas

  • 13/07/2011

25 jaar Fokkersstudieclub Ysselsteyn

Ruiters omarmen Noord-Limburgse fokkers

Op de terreinen van Stal Hendrix Training in Kessel vindt op donderdagavond 28 juli een unieke wedstrijd plaats als onderdeel van Jumping Peel en Maas. Die avond wordt er gestreden om de Studieclub Ysselsteyn Fokkersbokaal. Een springwedstrijd waaraan uitsluitend fokproducten deelnemen van de leden en oud-leden van de Noord-Limburgse studieclub ter gelegenheid van haar 25-jarig jubileum. De ultieme ontmoeting van sport en fokkerij.

Vanuit de ruiters en amazones werd zeer enthousiast gereageerd op het initiatief van de fokkers. Er is een mooie rubriek samengesteld van ruim 25 paarden. Het niveau varieert van 90 cm tot nationaal 1.35 m. Bekende ruiters als Albert Voorn (winnaar van de zilveren medaille tijdens de Olympische Spelen in 2000), Annemarie Poels, James Petterson en Kristian Houwen rijden mee in deze speciale rubriek. Natuurlijk gaan ook amateurruiters de strijd aan, want de wedstrijd wordt in handicap verreden. Het gaat tenslotte om uit te vinden welke fokker van de studieclub het beste fokproduct heeft voortgebracht!

Dat de fokkers van de Ysselsteynse club succesvol zijn, blijkt wel uit veel bekende fokproducten. Het genetisch intellect van goedgekeurde hengsten als Warrant, Zjohn G, Zambesi, Acapulco, Expensive en Ferrolan zit namelijk in deze studieclub. Maar ook Grand Prix- en 1.50 m-springpaarden als Unique (Nick Skelton), Nairobi (Leon Thijssen), Del Destino (Kim Farlinger), Jemilion D (Mathijs van Asten), Otazu (Inge van den Bosch), Talina V (Douglas Lindelow), Relinda V (Angelique Hoorn), It’s the Business (Geoff Billington), Galanda (Pieter Kersten), Now or Never (Piet Raaijmakers) en Taranta (Mathijs van Asten) zijn fokproducten van de jubilerende fokkers.

Traditioneel zijn de Limburgse fokkers meer gericht op het fokken van springpaarden. Toch hebben de Grand Prix-dressuurpaarden Gullit en Ferrolan ook het levenslicht gezien bij leden van deze club. Andere gefokte dressuurpaarden zijn onder andere Vitana V (Stephanie Peters) en Orlandus (Lorraine van den Brink). In de eventingwereld zijn op CIC***-niveau de fokproducten Roosje Embregts (Iris Pemen) en Rolling Stone (Elisabeth Power) actief.

Naast de speciale wedstrijd om de Fokkersstudieclub Ysselsteyn Bokaal, bevat het feestprogramma van de jubilerende studieclub onder andere een rondleiding bij Stal Hendrix Training, een lezing door Paul Hendrix en een borrel voor leden, oud-leden en de ruiters van de fokproducten.